Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (IX.17.) önkormányzati rendelete és annak módosításai alapján Keszü községben a jelenleg hatályos helyi adónemek az alábbiak.

  1. magánszemélyek kommunális adója
    (Jelen adónem a kommunális, másnéven közösségi jellegű adótípus, mely nem jelent egyet a szemétszállítási díjjal!)
    Adókötelezettség terheli az önkormányzat illetékességi területén azt a magányszemélyt, aki a naptári év első napján Keszü község illetékességi területén az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett építmény (lakás, nem lakáscélú épület, épületrész) vagy telek tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt vagy telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. A kommunális adó mértéke 14.000 Ft/év. Mentes a kommunális adó megfizetése alól az önkormányzat illetékességi területén lévő külterületi telek.

  2. helyi iparűzési adó
    Adóköteles az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység. A helyi iparűzési adó mértéke az adóalap 1,5 %-a.
    A helyi adókról szól 1990. évi C. törvény 36/A.§alapján a települési önkormányzat által megállapított helyi iparűzési adóból származó bevétel elsőként – a fővárosi önkormányzat esetén külön törvényben meghatározottak szerint – a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására, a helyi közösségi közlekedési feladat ellátásához szükséges összegen felüli bevétel különösen a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használható fel. A települési önkormányzat által megállapított helyi iparűzési adóból származó bevétel az önkormányzati hivatal állományában foglalkoztatottak személyi juttatásai és az ahhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó finanszírozására nem fordítható.

Az önkormányzat ezen adóbevételei tehát fenti megkötésekkel a Képviselő-testület döntései alapján szabadon felhasználhatóak, így a bevétel a szociális ellátások finanszírozásárán túl, településfejlesztésre továbbá a település infrastruktúrájának fejlesztésére és működésére (közterület fenntartás, fejlesztés, világítás; temető fenntartása; útfenntartás; víz- és csatornahálózat kiépítése, működtetése, karbantartása; hulladékgazdálkodás…) is felhasználható.

Adóügyi kérdésekben szíveskedjenek a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézőit keresni ügyfélfogadási időben személyesen a 7668 Keszü, Petőfi utca 24. szám alatt, telefonon a +3672561020 telefonszám 2. melléken, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., illetve az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail címeken.


Keszü, 2024. február 23.

Dr. Kislaki-Frank Brigitta
jegyző