A Baranya Vármegyei Kormányhivatal a legfontosabb kutyatartási normákról tájékoztató anyaga az alábbi hivatkozásra kattintva, a teljes cikket megnyitva olvasható.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága fontosnak tartja, hogy a biztonságos és felelősségteljes állattartás, illetve a kutyákkal szembeni emberséges bánásmód elősegítése érdekében valamennyi ebtulajdonos figyelmét felhívja azokra az állattartási normákra, amelyeket különböző jogszabályok is rögzítenek.

A jogszabályi előírások szerint kutyát tartósan, állandó jelleggel megkötni tilos, ugyanakkor az állat szökését – megfelelő kerítés építésével – minden esetben meg kell akadályozni. A kutya számára megfelelő, szökésbiztos kerítéssel körbevett helyet kell biztosítani, amelynek minimális alapterülete a kutya testtömege alapján a következő:

  • Kistestű, 20 kg alatti testtömegű eb esetében: 10 m2
  • Közepes testű (20-40 kg-os) kutya esetében: 15 m2
  • Nagytestű (40 kg feletti testtömegű) eb tartása esetén: min. 20 m2

Az eb átmeneti, időszakos kikötése kizárólag az alábbi feltételek esetén megengedett:

  • Gyógykezelés/ápolás idejére;
  • Veszélyes viselkedése miatt a veszélyt okozó tényezők fennállásáig;
  • Közlekedésbiztonsági szempontból;
  • Állatról – emberre terjedő betegség megelőzése esetén kifejezetten a betegség idejére.

Belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területeket – az ebet pórázon kell vezetni. A kutyát olyan személy vezetheti, aki az eb irányítására és magabiztos kezelésére képes. A tulajdonos felel azért, hogy az állat a környezetét semmilyen módon ne veszélyeztesse!

Négy hónaposnál idősebb eb kizárólag az állat azonosítására alkalmas elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) megjelölve tartható. Ennek betartását a jegyző és a járási állategészségügyi hatóság ellenőrzi. A megjelölés megtörténtét a szolgáltató állatorvos az oltási könyv vagy a kisállatútlevél megfelelő rovatának kitöltésével, aláírásával és bélyegzőjével igazolja.

Szabálytalan tartás esetén a hatóság állatvédelmi bírságot szabhat ki, amelynek alapösszege – a 244/1998 (XII.31) Korm. rendelet értelmében – 75.000 forint. A bírság – a jogszabályban részletezett feltételek fennállása esetén – ennek többszöröse is lehet.

Állatvédelmi ügyekben a NÉBIH, a vármegyei kormányhivatal, a járási hivatal, valamint a jegyző helyszíni ellenőrzést folytathat le, és állatvédelmi bírságot szabhat ki.

Kérjük, hogy az állattartás során felelősségteljes és gondos gazdaként járjon el, és minden esetben tartsa be a fenti előírásokat, amelyekkel a kutyája, önmaga és a környezete épségét, egészségét is védi.

Pécs, 2024. március 25.

Baranya Vármegyei Kormányhivatal