Aktuális

Szelektív hulladékgyűjtés

Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek áthelyezésre kerültek.

Az új gyűjtőpontok:

1.    Keszü, Zrínyi út és a játszótér sarkáról átkerült a Keszü, Árpád fejedelem útja végére (Conda-háromszög) a hulladékgyűjtő-sziget.

2.    Keszü, Petőfi u. 24. szám elől a Keszü, Petőfi u. 24. szám mögé, a Keszü, Petőfi u. 28. szám elé kerültek át a hulladékgyűjtők.

  

TUDNIVALÓK A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL

 Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

A szelektív hulladékgyűjtés célja: 

1.     Környezetünk védelme, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés­-kibocsátás csökkentése.
2.     (Az emberi tevékenység által) megtermelt, a jövőben már nem hasznosítható, a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.
3.     A másodnyersanyagok (pl. papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a primer erőforrások (pl. fa, természeti erőforrások) kímélése.

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék újrahasznosítható. Megfelelő ipari előkészítés után másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl. papírból újra
papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek. 

A szelektív hulladékgyűjtés helye otthon:

A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagyberuházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre lecserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz és nincs szaga. A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat mindenképpen külön, zárható módon és a gyermekek által el nem érhető helyen kell tárolni, amíg azt hatósági engedéllyel rendelkező cégnek vagy szervezetnek ártalmatlanításra át nem adjuk.

A szelektív gyűjtés hatékonysága:

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra! 

Európai Uniós elvárások a szelektív hulladékgyűjtés területén:

Jelenleg Magyarország nem minden településén megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, de 2005‑ben a szabályozásoknak megfelelően már az ország 40%-ában van lehetőség a hulladékok szelektív  gyűjtésére. A csomagolási hulladékok területén pedig elértük az 50%-os hasznosítási arányt. Pécsett a szelektív hulladékgyűjtési rendszer gyakorlati működését 1998 óta a BIOKOM Nonprofit Kft. végzi. A lakosság aktív részvételének és a fejlett gyűjtési rendszernek köszönhetően Pécsett 12%-os az újrahasznosítható anyagok kinyerése a kommunális hulladékból, amely jóval az országos átlag felett (4-5%) van.

 GYŰJTHETŐ HULLADÉKOK 

Papírhulladék

 Gyűjthető hulladékok:

újságpapír, hullámpapír, kartonpapír, karton csomagolási dobozok (pl. élelmiszer és kozmetikai cikkek dobozai), csomagolópapír, irodai papírhulladék, leporellók, papírzacskó, borítékok, szórólapok, reklámkiadványok

 Nem gyűjthető hulladékok:

zsíros, olajos, élelmiszerrel szennyezett papír, papírcímke, használt egészségügyi papírok, indigós papír, faxpapír, matrica/matrica hátlap, bolti (hőpapír) blokk

 Műanyaghulladék

 Gyűjthető hulladékok:

PET palack (ásványvizes, üdítős, étolajos, stb.), PP, PE, HDPE, PET, PS jelzésű flakonok és tégelyek (tejfölös és egyéb élelmiszeres dobozok, kozmetikai-, tisztító- és mosogatószeres flakonok), PP, LDPE jelzésű műanyag fóliák, kupakok, rekeszek, bevásárló reklámtáskák, zacskók, tejes és üdítős többrétegű karton dobozok (tetrapack dobozok) lapítva!

 Nem gyűjthető hulladékok:

vegyszeres, zsíros flakonok, motorolajos kanna, műanyag gyermekjáték, permetezőszeres flakon, mosogatószivacs, fogkefe, pelenka, egészségügyi betétek, szennyezett zacskók, csövek, nyomtató patronok/tonerek, ruhaneműk, videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez, elektromos szerelvények (konnektorok, kapcsolók), elektronikai eszközök borítása, burkolata (például monitor, nyomtató, billentyűzet, telefon), plexiüveg, hungarocell, habosított hang- és hőszigetelő anyag, padlóburkolók

 Fémhulladék

 Gyűjthető hulladékok:

fém és alumínium (FE és ALU) sörös és üdítős dobozok, alufólia, fémkupak, fém konzervdobozok, egyéb fémhulladék (pl. befőttesüveg tető), alumínium és vasedények

 Nem gyűjthető hulladékok:

festékes, olajos és vegyszeres doboz, elem, benzines kannák, hajtógázas flakon, szárazelem

 

Forrás: https://new.delkom.hu/szelektiv-gyujtes/