Aktuális

Repülési tájékoztató a pogányi repülőtér üzemeltetéséről

A megfelelő hatósági engedélyekkel rendelkező légijárművek és a személyzet repülései szabadon végrehajthatóak Magyarország teljes területe felett (néhány kisebb tiltott terület kivételével.

A pogányi repülőtér üzemeltetési és környezetvédelmi engedélye alapján reggel 6 és este 10 óra között nincs repülési korlátozás. Este 10 és reggel 6 óra között katonai, állami, beteg és szervszállító légijárművek vehetik igénybe a légikikötő szolgáltatásait.

A lakott területek feletti repülés szabályait az Európai Unió 923/2012/EU Végrehajtási rendeletének SERA.5005 Látvarepülési szabályok pontja határozza meg.
A terep felett minimálisan 300 méterrel lehet repülést végrehajtani a fel és leszállások kivételével.
A repülőtérnek van egy javasolt iskolaköre:

Ez úgy lett kialakítva, hogy a lakott területek nagyobb részét kerülje. A települések viszonylag közeli elhelyezkedése miatt az ott élők esetleg akkor is úgy ítélik meg, hogy a repülőgép berepült a város vagy falu fölé amikor az annak határán vagy odébb repül. Ezt sötétben még nehezebb megítélni, a földről szemlélők de a pilóták részéről is.
Természetesen megértem, hogy zavaró lehet a gyakorló repülőgépek zaja, különösen amikor egyszerre 4 repülőgép - még sosem fordult elő ilyen - gyakorolt a körzetben.
Általában az éjszakai gyakorló repüléseken egy esetleg két repülőgép vesz részt.

Az útvonalat befolyásolja az aktuális futópálya irány. A használatos futópálya irányt a szélsebesség és annak iránya határozza meg. A le és felszállásokat széllel szemben, esetleg minimális hátszélben lehet biztonságosan végrehajtani. Emiatt Keszü és térsége jobban érintett.


Megemlítem a szerdai esetet mert délután 6 órakor a pilóták kérésére a 112-es segélyhívószámon bejelentést kellett tennem lézeres és reflektoros zavarásról a keszüi Szent Anna templomtól keletre.  A 30 perccel később kiszálló rendőri egységek már nem találták meg az elkövetőt.   Az ilyen típusú cselekmény amely elvakíthatja a pilótát a légiközlekedés veszélyeztetésének minősül és akár 3 év szabadságvesztéssel is járhat.

Igyekeztem érthetően és bőven magyarázatot adni a kérdésekre, ugyanakkor Önt vagy az érdeklődőket előzetes egyeztetést követően, szívesen látjuk a repülőtéren egy körbevezetésre és a további felmerülő kérdéseik megválaszolására.Tisztelettel,

Szőke Tibor
Üzemeltetési Vezető
Pécs-Pogány Repülőtér
Tel : +36 303 111 309