Aktuális

Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) 2022.09.05.

 

 

 

 

A jelentkezés feltételei:

·         betöltött 18. életév;

·         büntetlen előélet;

·         magyar állampolgárság;

·         minimum 8 általános iskolai végzettség;

·         háziorvosi/pszichológiai vizsgálatok (II. típusú lőfegyvertartási engedélynek megfelelő vizsgálatok).

 

A jelentkezés menete:

·         Az önkéntes katonai szolgálatra személyesen a megyeszékhelyen lévő toborzó irodán lehet jelentkezni.

·         A jelentkezési lap kitöltése és a toborzó irodába történő eljuttatása (vagy helyben történő kitöltése) jelenti az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezést. A kitöltött jelentkezési lap elküldhető akár e-mailben is, melyet követően a toborzó kollégák felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségén.

·         A jelentkezési lap elérhető a megyei toborzó iroda ügyfélszolgálatán és a www.iranyasereg.hu weboldalon (https://iranyasereg.hu/page/jelentkezes).

·         Jelentkezését megteheti az onlinetoborzo@mil.hu elektronikus levelezési címen is.

 

Szerződéskötés:

·         Szerződést az alkalmas minősítésű háziorvosi, és pszichológiai vizsgálat, valamint a hatósági erkölcsi bizonyítvány birtokában köthet a jelentkező.

·         A szerződés 6 hónapra szól, 3 hónap próbaidővel.

·         A jogviszony egyszer 6 hónappal hosszabbítható.

·         A jogviszony bármikor felmondható, nem csak próbaidő alatt.

·         Az önkéntes katonai szolgálat alatt, vagy annak lejártával a katona dönthet más szolgálati forma (szerződéses, önkéntes tartalékos szolgálatok) mellett is.

 

A szolgálat részletei, jellege:

·         A képzés kezdetének időpontja: 2022 szeptember 5.

·         Alapvetően a lakhelyhez legközelebbi katonai alakulatnál (Baranya megye- Pécs), ahol indul alapkiképzés (területvédelmi köteléknél) történik a képzés, napi 8 órában, két ciklusra bontva.

·         Első ciklus (5+2+1 hét): Területvédelmi Zászlóaljaknál alapkiképzés és lövész szakalap képzés és 1 hét „admin” időszak kerül végrehajtásra.

·         Második ciklus (4 hónap):

a)      az önkéntes katona választhat, hogy a lakhelyéhez legközelebbi alakulatnál (területvédelmi köteléknél) marad és alap lövészképzésen vesz részt, vagy;

b)     a kiképzést egy műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja (vállalva az esetleges helyőrségváltást), ahol számára az alakulat fegyvernemi tagozódásának megfelelő szakkiképzési foglalkozások kerülnek megtartásra, mint pl.: ejtőernyős kiképzés; búvár kiképzés; speciális lövész képzés; különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésére, kezelésére történő felkészítés; stb.

c)      Amennyiben az ÖKSZ katona a kiképzés ezen szakaszában a szakkiképzésen történő részvételt választja, úgy meg kell feleljen a katonai szolgálatra való egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló követelményeknek.

d)     Az első ciklus befejezését követően jogviszonyt válthat, mellyel egyidejűleg kikerül az ÖKSZ Programból;

e)      Szerződést bont, kiválik az MH-ból és – amennyiben férfi – mint kiképzett tartalékos kerül be a központi nyilvántartásba.

·         A 6 hónapot ÖKSZ Programot teljesített állampolgárok – amennyiben megfelelnek a missziós feltételeknek – részt vehetnek a soron következő missziós felkészítésen és annak sikeres elvégzése után az adott (elsősorban alacsony kockázati besorolású) misszióban. A missziós szerepvállalás előfeltétele a hivatásos/szerződéses, vagy Önkéntes Tartalékos (ÖT) jogviszony megléte.

·         A Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos (SÖTT) alapkiképzésen sikeresen teljesítő állomány ÖKSZ Programba történő belépése esetén, az első ciklus elvégzése alól mentesíthető, azonban a SÖTT második ciklusán túl teljesített szolgálati idő nem számítható be a Program által meghatározott 6 hónapba.

 

Az önkéntes katona részére járó juttatások, járandóságok:

·         ÖKSZ Programba jelentkező tartalékos amennyiben az alapkiképzést követő második ciklusában a kiképzés folytatását „műveleti” besorolású katonai szervezetnél vállalja, magasabb összegű illetményre, valamint (helyőrség váltás esetén) laktanyai elhelyezésre jogosult.

·         A képzés első ciklusában a mindenkori kötelező minimálbérnek megfelelő a havi illetmény, jelenleg bruttó 200.000, - Ft. (nettó: 133.000, -Ft, 25 év alatt nettó 163.000,- Ft).

·         A képzés második ciklusában (amennyiben azt a katona „műveleti” besorolású alakulatnál teljesíti) a garantált bérminimumnak felel meg a havi illetmény, mely jelenleg bruttó 260.000, - Ft. (nettó: 172.900, -Ft, 25 év alatt nettó 211.900,- Ft), valamint ingyenes laktanyai elhelyezés kerül biztosításra.

·         Térítésmentes ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés.

 

Egyéb ösztönző elemek:

·         Plusz pontszámok szerezhetőek a felsőoktatási felvételi rendszerben az alábbiak szerint:

o   6 hónapos alapfelkészítést követően 16 felvételi többletpont,

o   műveleti besorolású alakulatnál töltött, 6 hónap szakképzés után 32 többletpont,

o   6+6 hónap szakfelkészítést követően 64 többletpont jár.

·         Eredményes ÖKSZ Program eredményes teljesítése esetén Acélkocka altisztképzési rendszerbe történő jelentkezés esetén előnyt élvez. (18 helyett 12 hetes alaptanfolyam).

·         Honvédségi vásárlói kedvezményrendszer igénybevétele.

 

 

 

Cím: 7621 Pécs, Kisfaludy u. 5.

Telefon: 06 (72) 513-900;

E-mail: baranya.toborzo@mil.hu